Ξένες γλώσσες και ίντερνετ

του Δημήτρη Χανδρόλια

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ιταλικά; Πρέπει να ζήσεις για ένα ικανοποιητικό διάστημα στην Ιταλία, λένε πολλοί. H ζωή είναι ωραία στην όμορφη γειτονική χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μάθεις να μιλάς πολύ καλά τη γλώσσα της ζώντας εκεί (βλέπε Language learning: Myths and facts). Είναι χρήσιμο αλλά δεν είναι απαραίτητο να ζείς στην Ιταλία για να μάθεις καλά ιταλικά. 

Γενικότερα, νομίζω ότι για να μάθεις μια οποιαδήποτε ξένη γλώσσα είναι σημαντικό -εφόσον έχεις ισχυρό κίνητρο- να δημιουργήσεις ένα γλωσσικό μικροπεριβάλλον γύρω σου στο οποίο θα εκτίθεσαι καθημερινά, μια ποικιλία γλωσσικών ερεθισμάτων που θα σε βοηθήσουν να βυθιστείς σταδιακά στη νοοτροπία και στον πολιτισμό μιας χώρας. Κι εδώ είναι που έρχεται το ίντερνετ. Ο Παγκόσμιος Ιστός βοηθάει εξαιρετικά στη σύνθεση και στον εμπλουτισμό αυτού του γλωσσικού μικροπεριβάλλοντος. 

Μερικές ιδέες: 
  • Ξεκινήστε με βιντεάκια από το Youtube. Για παράδειγμα, δείτε το βιντεάκι Italian Lessons 101 για τα ιταλικά. Υπάρχουν πολλά τέτοια βιντεάκια στο ίντερνετ που έχουν φτιαχτεί με περίσσιο μεράκι. Ψάξτε και θα βρείτε.
  • Συνεχίστε με ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην εκμάθηση μιας γλώσσας. Η ιστοσελίδα englishclub.com είναι μια εξαιρετική σελίδα για να μάθετε αγγλικά. Υπάρχουν παρόμοιες ιστοσελίδες και για άλλες γλώσσες.
  • Διαβάστε εφημερίδες ή κείμενα και βιβλία που σας ενδιαφέρουν. Οι εφημερίδες παγκοσμίως στρέφονται πλέον όλο και περισσότερο προς το ίντερνετ. Εύκολα θα βρείτε άρθρα του διεθνή τύπου στη γλώσσα που σας ενδιαφέρει. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα scribd.com. Εκεί, θα βρείτε περιοδικά και βιβλία σε πολλές γλώσσες.
  • Παρακολουθείστε web TV ή ακούστε ραδιοφωνικούς σταθμούς στη γλώσσα που θέλετε να μάθετε. Τα περισσότερα κανάλια της τηλεόρασης των πιο πολλών χωρών (όπως αυτό) και σχεδόν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν το πρόγραμμά τους και στο ίντερνετ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

είναι ένα φιλομαθές ιστολόγιο που αγαπά τη μετάφραση, τη λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό.