της Ιωάννας Φωτιάδη 

Και χθες ήταν όλοι τους εκεί. Η καλοκαιρινή μπόρα δεν στάθηκε τελικά ικανή να αποτρέψει τους χιλιάδες Αθηναίους «Αγανακτισμένους» να συγκεντρωθούν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Σύνταγμα. Άλλωστε, η προνοητικότητα είχε πρυτανεύσει και από νωρίς το πρωί στα social media δίνονταν σχετικές συμβουλές. «Δεν είμαστε από ζάχαρη, θα κατέβουμε στο Σύνταγμα» δεσμευόταν μια κοπέλα χθες στο twitter. «Ακόμα και ο Θεός αγανάκτησε», έλεγαν άλλοι. Έτσι και πάλι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή και επί της πλατείας - εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των διαδηλωτών σε περίπου 10.000. «Θα ήθελα να 'ξερα πώς νιώθουν οι συνδικαλιστές σήμερα, που κατέβηκε τόσος πολύς κόσμος που οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει ποτέ να ξεσηκώσουν», είπε στην «Κ» 30χρονη υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ. «Και μόνο που βλέπω μέιλ τους σχετικά με απεργίες και συγκεντρώσεις, τα σβήνω». Πλάι στους δημοσίους υπαλλήλους, φοιτητές, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες, που απήλαυσαν την ελευθερία να διαδηλώνουν χωρίς βία, χωρίς φόβο.

Ωστόσο, χθες, δεύτερη μέρα της διαμαρτυρίας, έκδηλος ήταν ο προβληματισμός πολλών για το επόμενο βήμα. «Τι θα προκύψει από αυτό το ιδεολογικό μωσαϊκό;» αναρωτιέται ο Κώστας που ανήκει στον αριστερό χώρο. «Τα συνθήματα που ακούγονται από χθες είναι άστοχα και πεπαλαιωμένα», συμπληρώνει ο Λευτέρης που δηλώνει «απολιτίκ». «Τα συνθήματα θέλουν δουλειά και επαναπροσδιορισμό». Το ζητούμενο, λοιπόν, κατά κοινή ομολογία είναι το συναίσθημα να μετατραπεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε λόγο, σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Την Τετάρτη το βράδυ, επί της πλατείας, έλαβε χώρα συνέλευση όπου δόθηκε χρόνος ισότιμα σε ανθρώπους κάθε προέλευσης να μιλήσουν. Τα πρακτικά της εν λόγω διαβούλευσης διαδόθηκαν την επομένη μέσω social media και μπλογκς. Στόχος των διοργανωτών χθες ήταν η ίδια συνέλευση να γίνει μπροστά ακριβώς από τη Βουλή και τα πρακτικά να είναι προσβάσιμα σε όλους. «Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ένα σχέδιο επί χάρτου», υπογράμμισε ο Τσέμι, Ισπανός που ζει στην Ελλάδα, και έχει ασχοληθεί με τη διοργάνωση της «γέφυρας» μεταξύ των Αγανακτισμένων και των Ισπανών Indignados. «Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο της Αθήνας. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη».

Για μια ακόμη φορά, στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν κάθε είδους κόσμος. «Βλέπω φάτσες που πανηγύριζαν στο ευρωπαϊκό! Επιτέλους, κάποιοι είναι εδώ για άλλο λόγο» τουίταρε κάποιος από το κινητό του. «Οι άνθρωποι αυτοί ανακτούν την αξιοπρέπειά τους χωρίς να πληγώνουν την πόλη μας κι έτσι κερδίζουν και την πόλη και τους πολίτες!», προσέθετε κάποιος άλλος. «Για πολλούς λόγους η σημερινή συγκέντρωση είναι πιο εντυπωσιακή από τη χθεσινή», έλεγαν παρέες στην πλατεία.

Στόχος είναι να μη σβήσει η φλόγα που έχει ανάψει. Η διάθεση χθες το βράδυ ήταν η συγκέντρωση να επαναληφθεί Παρασκευή και Σάββατο, τις ίδιες ώρες. Ήδη, πολλοί, αυθόρμητα ετοίμαζαν λίστες με πράγματα που θα χρειάζονταν για παραμονή ημερών, όπως σκηνές, σακούλες για τα σκουπίδια και τρόφιμα, ενώ εθελοντές από διάφορα επαγγέλματα δήλωναν εθελοντές. «Μπορεί να χρειαστούμε...»

12 comments:

tethtoril 28 Μαΐ 2011, 3:11:00 μ.μ.  

Ένα µωσαϊκό προσώπων στην ειρηνική διαµαρτυρία - Tα Νέα 28/5

tethtoril 28 Μαΐ 2011, 3:16:00 μ.μ.  

H Ελληνοφρένεια για τους "Αγανακτισμένους"

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 11:19:00 π.μ.  

Επιστολή Μ. Θεοδωράκη προς "αγανακτισμένους"

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 11:33:00 π.μ.  

Πλατείες αγανάκτησης - Συλλογή άρθρων στο Protagon.gr

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 12:30:00 μ.μ.  

Tα πρακτικά των Ανοιχτών Συνελεύσεων στο Σύνταγμα.
Το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος.

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 12:53:00 μ.μ.  

Πολυτεχνείου και twitter γωνία - Κώστας Βαξεβάνης

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 12:55:00 μ.μ.  

Διαδηλώνουν σήμερα οι «Αγανακτισμένοι» όλης της Ευρώπης - Τα Νέα 29/5

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 1:04:00 μ.μ.  

Πάγκαλος κατά «Αγανακτισμένων».

tethtoril 29 Μαΐ 2011, 3:37:00 μ.μ.  

Σιωπηλή βουή κοινωνικής οργής - Γιώργου Δελαστίκ

tethtoril 30 Μαΐ 2011, 10:18:00 π.μ.  

Ξεχείλισε αγανάκτηση το Σύνταγμα - Έθνος 29/5

tethtoril 30 Μαΐ 2011, 10:46:00 π.μ.  

Στα μούτρα σας! - Σταύρος Θεοδωράκης 29/5

tethtoril 30 Μαΐ 2011, 3:03:00 μ.μ.  

Το τέλος του εμφυλίου πολέμου - Pitsirikos.net

Δημοσίευση σχολίου

είναι ένα φιλομαθές ιστολόγιο που αγαπά τη μετάφραση, τη λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό.